Den bortglömda skriften

Idag är handskriva papper nästan bortglömda i hemmet och på många arbeten. Allting skrivs på datorn eller på telefonen. Du behöver inte längre lida av skrivkramp på lektionerna för eleverna får egna laptops som de kan anteckna på. Vi vill slå ett slag för den gamla, hederliga men något bortglömda skriften som du gör för hand. 

För oss som älskar att skriva för hand finns det något underbart med att ha rätt sorts penna. Den typen av penna som nästan skriver sig själv, den ligger mjukt på pappret och det flödar bläck ur pennan så du behöver inte trycka hårt för tydligt text. Och ibland är det roligt att passa på att leka konstnär med riktigt bra färgpennor från de bästa märkena. Det handlar inte bara om att skriva, att kunna rita med papper och penna är en konst i sig och det är alltid imponerade att se vad vissa klarar av att rita med så enkla medel. Därför är det så roligt att se butiker som PenStore där fokuset ligger på bra pennor och fina anteckningsböcker.

En annan positiv sak med att skriva för hand är att det förbättrar minnet. Det du skriver på datorn kopplar inte hjärnan lika bra. När du skriver anteckningar för hand kopplar du in muskelminnet och musklerna har betydligt bättre minne än ditt korttidsminne som försöker komma ihåg allting som sägs på mötet eller lektionen. Du ökar alltså chanserna på tentan om du skriver ned alla frågor och svar och tränar med huvud och händer.

Att skriva något för hand gör det även mer personligt. Det är ju anledningarna varför du ofta får tackkort och inbjudningar till bröllop på handskriva, postade brev istället för en elektronisk inbjudan via Facebook.

Om du känner att du har dålig handstil behöver du inte oroa dig, det kan du träna upp! Enklaste sättet är att dra ut läropapper som du kan träna på, du vet samma upplägg som vi fick som barn och skulle lära oss bokstäverna. Det finns sådana varianter för den som vill lära sig gammaldags skrivstil eller till och med kalligrafi. En vacker handstil är kanske inget att skriva på CV: n men varje gång någon ser din handstil kommer de att kommentera och berömma dig. Och det är ju värt en hel del, eller hur? Vem gillar inte att få beröm för något man tränat och lärt sig helt på egen hand!