Dags att prova på e-böcker

Att läsa är en fantastisk och väldigt givande hobby. Världen av böcker är så ofantligt stor med otaliga kulturer, genrer och skriftstilar kombinerat att du kan prova något nytt varje bok och egentligen aldrig behöva oroa dig att böckerna ska sluta överraska. Du som läser mycket men ännu inte fått upp ögonen för e-böcker har något riktigt praktiskt som väntar bara runt hörnet.

En av de riktigt stora fördelarna med e-böcker är hur lätt de är att få tag på. Med bara några klick så har du köpt och laddat ned boken. Och till skillnad från så många andra digitala produkter är det aldrig något riktigt nedladdningstid att tala om.

Att läsa en e-bok kan du lätt göra på en surfplatta eller till och med på mobilen eller datorn om du inte äger en surfplatta. Men det finns faktiskt ett bättre alternativ. Och det är att använda en så kallad läsplatta. Dessa är speciellt designade för att vara mer skonsamma mot ögonen än andra skärmar och de flesta på marknaden idag låter dig även justera belysningen för att anpassa den efter ljusnivån i rummet. Har du aldrig provat läsa på en läsplatta tidigare blir du nog förvånad hur mycket mer lik pappret i en bok det är än att titta på något som en surfplatta.

En annan fördel med läsplattan är batteritiden. Då den gör väldigt lite utom att visa upp svart text på en vit bakgrund räcker batteriet ofta i flera veckor. Men självfallet beror det ju också på hur mycket du faktiskt läser varje dag.

En läsplatta kostar ungefär som en låg- till medelklass surfplatta. Och medan det kan kännas som ett dyrt extratillägg för att kunna läsa böcker, uppmanar vi dig att först tala med andra som köpt en läsplatta och fråga dem. Nästan alla kommer nog säga att det är helt klart värt det om du läser mycket.